Koreanske Drømme

Vi byder velkommen til særudstillingen ”Koreanske Drømme”, som vises på GAIA Museum Outsider Art fra lørdag d. 14. januar til og med lørdag d. 25. marts. Kunstneren bag udstillingen er den canadiske fotograf Nathalie Daoust (1977).

Nathalie Daoust’s seneste projekt “Korean Dreams”, er en kompleks serie af billeder, der sonderer den foruroligende tomhed i Nordkorea. Hun piercer det slør, der omgiver dette land; et land, der synes at eksistere uden for tiden, som et omhyggeligt koreograferede fatamorgana.

Nathalie Daoust har skabt en samling af værker, som både er forskelligartet og intens. På egen hånd skaber hun nye myter om det moderne samfund, såvel som historier fra det virkelige liv om samfundets svage ved at forsøge at oversætte sin næsten barnlige nysgerrighed, sin ihærdighed og sin yderst individuelle fortolkning af verden til eventyragtige historier. Hun fotograferer på gammeldags facon og fremkalder billederne i et mørkekammer ved en fremkaldelsesproces, som rummer mange trin.

Fotografierne bliver tilslørede undervejs i processen, idet folielag fjernes fra negativerne. Effekten af dette er, at billederne fremstår uklare, svære at afkode og delvist spøgelsesagtige. De færdige fotografier refererer dermed til det nordkoreanske samfund, den tabte information og den skjulte sandhed.

”Siden mine allerførste eksperimenter med fotografering har jeg været fascineret af den menneskelige adfærd og dens forskellige virkeligheder og det altid tilstedeværende menneskelige ønske om at leve i en drømmeverden. Det æstetiske i mit nye projekt viderefører denne visuelle udforskning på grænsen mellem drøm og virkelighed, men indbefatter denne gang personlig virkelighedsflugt og det at miste sig selv. Mit formål som kunstner er at flytte grænserne for fotografering gennem eksperimentelle metoder, at arbejde med nye udtryksmidler og at opdage nye teknikker i mørkekammeret,” udtaler den canadiske fotograf.

Udstillingen ”Korean Dreams” er en del af GAIA Museums 2017-tema ’Collecting=Connecting’. Projektet gentænker indsamlingen og formidlingen af outsiderkunst. Det er en mere spontan form for kunst, der ofte er skabt af folk, der befinder sig på kanten af en social normalitet. Sideløbende med udstillingen om de koreanske drømme, kan du også opleve en udstilling, hvor tre nordiske kunstskoler for outsider art viser eksempler på deres elevers mangfoldige og forskelligartede værker.

”Vi bruger 2017 på at drage ud i verden og hente internationalt outsiderkunst til Randers. Samtidig etablerer vi nye internationale forbindelser til glæde for vores egne kunstelever og museets mange besøgende, ” siger leder af GAIA Museum, Anna Noe Bovin.

Som en del af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 bliver Randers dermed internationalt centrum for outsiderkunsten. Senere på året åbner GAIA flere udstillinger og afholder også en international konference. Der er fernisering på “Korean Dreams” lørdag den 14. januar, kl. 13, med et glas champagne. Du kan læse mere på hjemmesiden www.2017iranders.dk, som også præsenterer mange andre 2017-aktiviteter, der kommer til at foregå i Randers.

DAN CMYK EU CAP left

10 Korean Dreams